Популярне

Росія відновила постачання газу в Україну

Тривалий діалог та домовленості в умовах жорсткої політичної напруженості, дали свій результат. Київ і Москва домовилися про постачання російського газу в Україну. Паралельно «Нафтогаз» нарощує імпорт палива з країн ЄС, повідомляє КНК Медіа.

Російський газовий монополіст «Газпром» відновив постачання газу в Україну після отримання передоплати в сумі 234 мільйона доларів.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на управління інформації російської компанії.

«Сьогодні в 10.00 «Газпром» почав постачання газу в Україну. Від НАК «Нафтогаз України» отримано передоплату в обсязі 234 млн доларів з обіцяних 500 млн доларів у жовтні», - сказав Олексій Міллер.

Він підкреслив, що Україна запросила максимальний режим поставки – 114 млн куб. м на добу, що відповідає річному відбору газу Україною в обсязі 52 млрд куб. м.

Нагадаємо, 1 липня Україна тимчасово зупинила імпорт газу з РФ.

За розрахунками уряду, Україні необхідно закачати до підземних сховищ газу (ПСГ) не менше 19 млрд кубометрів палива для «спокійного» проходження осінньо-зимового періоду 2015-2016 років.

На поточний момент в українських ПСГ міститься 15,7 млрд куб. м газу.

Уряд акумулював на закупівлю додаткових обсягів палива близько 1,3 млрд дол. Обсяг закупівлі російського газу становитиме 2 млрд кубометрів, решту Україна закупить на європейському ринку.

Додамо, що одночасно з відновленням постачання російського газу, почалося різке збільшення й імпорту європейського «блакитного палива».

За даними оператора ГТС Словаччини Eustream, 7 жовтня Україна різко збільшила добові обсяги імпорту природного газу з цієї країни порівняно з попереднім днем. Зростання збільшилося більш ніж вдвічі, - до 9,645 мільйона кубометрів, і продовжує нарощувати постачання вуглеводнів з ЄС.

За даними компанії, добові обсяги поставок газу до України через Словаччину в період 1-5 жовтня склали в середньому 8,8 мільйона кубометрів, що майже втричі нижче показників вересня, а 6 жовтня вони знизилися до 4,4 мільйона кубометрів.

Однак, починаючи з 7 жовтня Україна почала нарощування добових обсягів імпорту природного газу зі Словаччини. Так, 7 жовтня було імпортовано 9,645 мільйона кубометрів газу, 8 жовтня – 16,042 мільйона кубометрів, 9 жовтня – 15,951 мільйона кубометрів, 10 жовтня – 15,94 мільйона кубометрів, 11 жовтня – 15,948 ммиллиона кубометрів. Заявка України на 12 жовтня, за даними Eustream, становить 15,951 мільйона кубометрів.

Варто зазначити, що протягом останніх двох місяців Україна імпортувала весь природний газ із Словаччини.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, падіння обсягів імпорту природного газу в перший тиждень жовтня було пов’язано з тим, що НАК "Нафтогаз України" вів переговори з європейськими постачальниками про зниження цін.

Як повідомляло КНК Медіа, міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що контрактна ціна на російський газ для України на четвертий квартал поточного року коливається на рівні 248–250 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Крім того, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав НАК «Нафтогаз України» кредит обсягом до 300 млн доларів для заповнення підземних газосховищ впродовж опалювального сезону.
 

Савицький Валерій
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією