Популярне

Одісея пожеж України 2015

Мабуть, немає в літературі найбільш влучного опису вогню, аніж у Рея Бредбері, який в романі «451 по Фаренгейту» писав: «Чому вогонь так манить нас своєю силою і красою? Що приваблює до нього і старого і малого? Вогонь – це вічний рух.

Те, що людина намагається знайти і так і не знаходить. Якщо йому не заважати, він би горів, не гаснучи, протягом всього нашого життя. І все ж таки, що таке вогонь? Тайна. Загадка. Вчені щось лепечуть про тертя і молекули, але, по суті. Вони нічого не знають. Головна магія вогню в тому, що він знищує відповідальність і наслідки. Якщо проблема стала занадто обтяжуючою – в пічку її…».

Вогонь і його силу ми сьогодні згадали не випадково, адже цього року для нашої країни це більш ніж актуальнее явище. Літо 2015 року розпочалося надзвичайною спекою, отож нашим пожежникам було і є що робити.  Горіли чорнобильські ліси, загрожуючи підвищенням радіоактивного фону. Пожежа в Чорнобильському лісі розпочалась на річницю аварії на ЧАЄС — 26 квітня. Займання сталось недалеко від могильників з радіаційними відходами. Пожежа охопила 400 га лісу. Однак не встигла дістатись самої Чорнобильської АЕС. Гасили пожежу майже три дні. На місці працювали 182 рятувальники, 32 одиниці техніки, вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм, «Єврокоптер» та два пожежні літаки АН-32. Нещодавно знову горіли ліси, але наші пожежники встигли зробити все, аби локалізувати пожежу.

Щойно відішли від чорнобильських пожеж сталося лихо біль ніж державного масштабу - 8 червня на нафтобазі «БРСМ-Нафта» під Києвом почалася пожежа. Вогонь палав усю ніч. Вранці на нафтобазі стався новий вибух. Пожежники не в змозі були подолати полум’я протягом доволі тривалого часу, усі стрічки новин були наповненні цією трагедією.

До речі, це не перший випадок із пожежею пов’язаний із назвою «БРСМ-Нафта». Такна 22 квітня 2014 року в передмісті Переяслав-Хмельницького на Київщині вибухнуло кафе на території цієї автозаправки. На заправці перебувало близько десятка людей. Загинуло шестеро осіб. Пожежу гасили близько 30 пожежних машин.

Сьогодні пожежі торкнулися Коростеня і його передмість. Як повідомила нам уродженка цього міста, відома етноджазова співачка Марина Юрасова (Млада): «Пожежа трохи локалізована, але смог стоїть неймовірний, дихати вдень ще нормально, а от вночі просто задихаємось, тому мусимо поїхати в Київ, аби трохи підлікуватись. Я дзвонила пожежникам, вони кажуть, що роблять все можливе вдень і вночі».

До речі, перед сьогоднішніми подіями цього літа в передмісті Коростені вже горів мегасмітник у Грозиному. Місцеві жителі потерпали від їдучого диму. Ми зателефонували голові Сингаївської сільради В. Антонюку.

– Та воно вже горить з травня. – каже пан Володимир, – я постійно зв’язуюсь з головним інженером міськвиконкому, вони вживають заходів, але через 2-3 дні воно продовжує горіти. Чи саме, чи хтось підпалює. А ще в нас, це я нещодавно виявив, в лісі «стоїть» цілий табір, вони вигребають метал на смітнику, і таке інше. Навіть із Закарпаття є «старателі». Хтось хоче, мабуть, «віджати» територію смітника, бо він дуже лакомий шматочок…

За словами працівників МНС України, виникло три осередки займання, кожен площею по 300 кв м. Вони наголосили, що за пожежну безпеку в лісових масивах відповідають лісники, і це їх компетенція. «Вже не перший день там працюють лісники і їхня техніка. Загрози поширення вогню немає, ситуація контрольована». Будемо сподіватися, що так і є. підсумовуючи все вище сказане, хотілося б побажати усім нам розсудливості і відповідальності, особливо напередодні свят і вихідних днів в Україні. Які чимало з українців збирається провести на лоні природи. Будьте обачними з вогнем і пам’ятайте про його силу і засушливе літо, а також про тих, хто присвятив своє життя рятуванню нас усіх від вогню – пожежників, а вони попереджають: немає більшої сили, аніж вогонь…


 

Костилєва Наталія
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією