Популярне

Обережно,аферисти в мережі!

 Одна з найбільших афер в мережі інтернет – продаж неіснуючих товарів та послуг. Продавець, аби привернути увагу та заохотити покупців, виставляє привабливу ціну і все -рибка на гачку.

 Ну от признайтесь, дівчата, коли в магазині побачили гарне пляття/туфлі і т.п., та воно вам не по кишені, а тут, зовсім випадково, у соціальній мережі до вас у «друзі» набивається дівчина,яка, о диво, продає такі ж речі, але у два рази дешевші – вашій радості немає меж. Прохання продавця попередньо оплатити певну суму не викликає у вас ніякої підозри, навпаки, ви з розумінням поставитесь до ситуації( людина також повинна бути впевненою, що отримає гроші за товар), відправите потрібну суму і……І тут спрацьовує принцип «скупий платить двічі». Ні речей, ні грошей.
І таких прикладів, на превеликий жаль, безліч. З одним псевдопродавцем (Анастасия Радзиевская) довелось мати справу і мені. Покупки в інтернеті не вважаю чимось надприродним, тому, вибравши, що і в кого куплятиму, зробила замовлення. Продавець, на перший погляд, виявилась порядною та відповідальною. Проіформувала стосовно того, як, коли і де можна зробити замовлення та отримати його, відповідала на питання. Порядності вистачило лише до оплати…Після – всі відповіді Анастасії на мої запитатання зводились до «замовлення загубилось на пошті», «гроші чомусь не перераховуються», і взагалі - «це ваші проблеми». Містика, виявляється «Нова пошта» - Бермудський трикутник, а гроші на карточку надходять виключно від людей з чистою кармою ( як інакше пояснити, що гроші 5 разів не надходили?). Єдиноправильним залишається тільки вислів: «це ваші проблеми».
Справді, люди, які роблять покупки в інтернеті, не захищені законом. Нині торгівлю в Інтернеті регламентують лише Цивільний кодекс та деякі статті Конституції. В окремих випадках допомогти може і законодавство про захист прав споживачів. Втім, на практиці ця система фактично є паралізованою. Якщо обидві сторони про продаж товару спілкувалися лише в соціальних мережах або по телефону, то потім у разі виникнення будь-яких спірних питань, довести, про що саме вони домовилися, буде не просто. Особливо, якщо домовленість усна, як це найчастіше і буває.
Правозахисник Олексій Крикливець запевняє, що купувати товари на відстані можна, також можна навіть здійснювати попередню оплату за них. Щоправда, потрібно бути впевненим у репутації продавця. Про те, що маєте справу з добросовісним Інтернет-магазином свідчить декілька деталей.
1. Зверніть увагу на те, протягом якого часу діє магазин. Більше довіри викликають крамниці, які працюють вже декілька років та мають непогану репутацію.
2. Почитайте відгуки про роботу сайта або конкретного продавця. Не довіряйте великій кількості позитивних вражень, адже їх часто пишуть на замовлення. Відгуки повинні бути адекватними.
3. Якщо купуєте у Інтернет-магазині, подивіться реквізити юридичної особи: де підприємство перебуває, де зареєстроване тощо. Зверніть увагу на рахунок, куди перераховуєте гроші: якщо отримувач, вказаний у чеку, відрізняється від того, кому мали заплатили, бийте на сполох.
4. Сам товар, який купуєте, також має бути реальним. Якщо купуєте щось на зразок еліксиру молодості, будьте готові, що вас дурять. Так само, якщо купуєте сукню відомого дизайнера за сотню гривень або модель телефону, який ще не почали випускати.
5. Оскільки, покупці товарів через Інтернет є майже незахищеними споживачами, то варто зробити все, аби зафіксувати саму угоду з продавцем, аби потім можна було довести, що ви переказали йому гроші саме за певний товар. Тому замовлення краще робити зі свідками, які згодом зможуть підтвердити ситуацію.
Отож, дотримуймося порад, та будьмо обережні!

Ольга Протанська
Всі статті автора

Суспільство

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією