Популярне

Медична реформа на Тернопільщині

Реформування галузі охорони здоров’я включає у себе й будівництво сучасних амбулаторій, в тому числі із житлом для лікарів.

Із державного бюджету для Тернопільської області на це виділили 143 мільйони гривень. Будівництво відбувається на умовах співфінансування, тобто із місцевих бюджетів повинні виділити щонайменше 10% від суми, яку надає держава. Та половина районних рад, на території яких заплановано зведення нових амбулаторій, ці кошти ще не виділила, а деякі взагалі не прийняли рішення щодо цього. На це звернув увагу тимчасово виконуючий обов’язки голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак під час нещодавнього засідання колегії ТОДА.

– Держава дала четверть мільярда гривень для побудови і ремонту амбулаторій, – зазначив він. – І сьогодні більше половини райрад не проплатили співфінансування. Є такі райради, які навіть рішення не прийняли. Це що саботаж? Чи це сидить вдома в районі і формує опозицію, якісь сили для критики влади як у себе, так і в області, в Києві? Робіть те, що ви повинні робити в районах. Я хочу на наступній колегії бачити всіх голів, не залежно від політичної приналежності. Ми працюємо для громади області разом. Я буду дуже уважно за цим дивитися.

Керівника області неприємно вразив той факт, що на засідання колегії з’явилося тільки троє представників районів: Лановецького, Тернопільського, Бережанського і представник Тернополя.  Через те Іван Крисак й назвав ситуацію саботажем. Та зауважив, якщо на місцях не виділять кошти на заплановане будівництво, то буде вдаватися до непопулярних кроків. 

– Ми нікого не тягнули, – продовжив Іван Крисак. – Переконаний, що голова адміністрації не просто так сам собі захотів щось будувати. Це питання обговорювалося в районах, з головою районної ради, всі погоджувалися на співфінансування. Будуються перші 19 сучасних амбулаторій із житлом для лікарів.  Давайте зробимо їх по-людськи, давайте продемонструємо, що ми – європейці. Кошти закладені досить високі на будівництво. Я би хотів, щоб ви приділили особливу увагу контролю за ефективним використанням коштів, за якістю робіт на тих об’єктах, давайте зробимо взірцеві амбулаторії в районах. Мені показали три-чотири будови, які зведені тільки до рівня вікон, і тільки одна амбулаторія, у якої вже є дах. Вже 80 % таких об’єктів накритих мало бути, хочу, щоб ми їх восени всі  здали. Бучацький район ні копійки ще не перерахував в бюджет обласний на ці потреби, Заліщицький – четверть мільйона, Збаразький, Козівський, Лановецький, Теребовлянський, Тернопільський – хочу, щоб ви повернулися до тих об’єктів і будували їх так, як треба, просити нікого не буду. Хто буде робити саботаж буду застосовувати непопулярні кроки, але навчу поважати державні гроші, які і так з трудом заходять в область, а вже якщо зайшли, і щоб ми до них так ставилися – неприпустимо. Адже це все для нас робиться.

Один із голів об’єднаної територіальної громади запропонував зібрати нараду з питань реформи у галузі охорони здоров’я, оскільки є багато питань і по первинні і по вторинній ланках медицини, які необхідно вирішити. Іван Крисак підтримав пропозицію, і дав протокольне доручення керівництву управління охорони здоров’я упродовж тижня зібрати усі проблемні питання у цій галузі та запросити усіх голів районних рад, райдержадміністрацій та ОТГ на нараду для їх обговорення і вирішення.

Олександр Микитів
Всі статті автора

Тернопіль

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією