Популярне

Ядерна катастрофа у столиці: бути чи не бути?

Набирає обертів питання щодо незаконного будівництва житлового будинку біля діючого ядерного реактора в Києві.

На прес-конференції 15 червня народні депутати та громадські активісти обговорювати наслідки можливої катастрофи від спорудження висотки. Ця ж тема піднімалась на ток-шоу «Київський Ринг» з Реною Назаровою 16 червня – і отримала бурхливе обговорення. На жаль активістам КНК, які були присутні на цьому ток-шоу не дали можливості висловити своє бачення цієї проблематики, але про це ми підготуємо окремий матеріал.


Реактор був побудований ще в 60-х роках минулого століття і знаходиться за адресою проспект Науки 47. Зараз навколо реактора в Інституті ядерних досліджень існує санітарна зона, що оберігає мешканців району від радіації. Та «розумний» забудовник, не довго думаючи, вирішив побудувати свою висотку прямо на маршруті інженерних мереж забезпечення ядерного реактора. Жахливо те, що навіть  невеликий збій в роботі цих мереж може спричинити цілу ядерну катастрофу. Не піклується фірма-забудовник і про мешканців майбутньої будівлі, адже вони ризикують отримати тяжкі захворювання через безпосередню близькість до реактора.



Та подібні наслідки зовсім не лякають ні забудовника, а ні Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, яка, між іншим,  легко видала дозвіл на це будівництво. Не бачить нічого поганого в такому «сусідстві» майбутнього житлового будинку з реактором і мер Києва Кличко, при якому й було видано подібний дозвіл (чого не було навіть при попередніх керівниках столиці).

Місцева територіальна громада, крім періодичних виступів та мітингів, подала вже шість позовів до суду. Та компанія забудовника спромоглась винайняти сильних адвокатів, які до останнього відстоюють інтереси незаконного будівництва. До слова кажучи, відстоюють непогано, адже за весь цей час активісти так і не домоглися заборони спорудження висотки. Комітет Народного Контролю готовий долучитись до підтримки територіальної громади своїми силами – у нас є спеціалісти найвищого класу, які можуть надати кваліфіковану юридичну підтримку.



До речі, київський народний депутат Борислав Береза пообіцяв взяти це питання під свій власний контроль та, якщо необхідно, докласти про цю справу на засіданні ПАСЄ. Це благородне рішення, але невже ми самі не можемо вирішити проблеми у власному домі – і своїми силами та розумом? Чому ми, якщо щось стається серйозне, відразу біжимо або до царя у Кремлі, чи звертаємось до варягів за допомогою?

Анастасія Посипкіна
Всі статті автора

Київ

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією