Популярне

Більша частина того, що ми називаємо їжею - харчові добавки

Фахівці кажуть, що "харчові добавки" - це загальна назва природних або синтетичних хімічних речовин, що додаються в продукти харчування з метою надання їм певних властивостей (поліпшення смаку і запаху, підвищення поживної цінності, запобігання псування продукту і т. Д.), їх близько 500.  

В останнє сторіччя з’явилося багато синтетичних продуктів, які виготовлені на основі органічних речовин. Найчастіше це хімічно оброблені природні або синтетичні речовини. Харчові добавки - це не винахід нашого високотехнологічного століття. Сіль, сода, прянощі відомі людям з давніх часів. Але ось справжній розквіт їх використання почався все-таки в XX–XXI столітті - столітті харчової хімії. З їх допомогою вдалося створити великий асортимент продуктів, які можна довго зберігати і вони складали неабияку конкуренцію щодо смакових якостей. Привабливий зовнішній вигляд продуктів забезпечили саме добавки, які використовують в якості барвників, емульгаторів, ущільнювачів, загусників , підсилювачів смаку і запаху, консервантів. Їх присутність обов язково вказуєть на упаковці в переліку інгредієнтів, і позначаються літерою "Е" (початкова буква в слові "Europe" (Європа). Якщо ви побачили таку літеру на товарі,який придбали – не потрібно лякатись, більшість найменувань при правильному дотриманні рецептури шкоди здоров’ю не несуть, лише деякі з них, в окремих людей можуть викликати певні реакції. Наприклад, бензонат натрію (Е211) - популярний консервант, його часто використовують для виробництва мармеладу, меланжу, джемів. Бензоат в продуктах протипоказаний для астматиків і людей, чутливих до аспірину. В продукти можуть потрапляти забруднення із сировини, які зберігають небажані добавки, використані при первинній обробці. Такими речовинами можуть бути отруйні відходи промисловості, транспорту, домашнього господарства, мікотоксини, бактеріальні токсини, отрутохімікати, пластифікатори, ліки і засоби, що використовуються у ветеринарії, зокрема антибіотики і гормони. Тому інформування споживача про склад продуктів харчування є не тільки маркетинговою (соціальною), але й екологічною проблемою. Насичення продуктів особливими живильними речовинами, що практикується в останні десятиліття в розвинених країнах, дозволило практично повністю ліквідувати хвороби, пов’язані з нестачею того чи іншого елемента. Логічно припустити, що в майбутньому досить буде випити спеціальний вітамінно-мінеральний коктейль або прийняти відповідну таблетку, і проблеми з харчуванням будуть вирішені. Втім, вчені й не думають зупинятися на досягнутому, деякі навіть пророкують, що до кінця XXI століття наш раціон буде суцільно складатися з харчових добавок. Звучить фантастично і, навіть дещо моторошно, однак треба згадати, що подібні продукти вже існують. Так, суперпопулярні в XX столітті жувальна гумка і Coca Cola отримали свій неповторний смак саме завдяки харчовим добавкам. От тільки суспільство подібний ентузіазм не розділяє. Армія супротивників харчових добавок збільшується не по днях, а по годинах. 

Здоров`я

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією