Популярне

Як хобі допоможе кар’єрі?

Директор з маркетингу малює пейзажі, інженер захоплюється парашутним спортом, а секретар веде кулінарний блог. Колеги можуть розкритися з несподіваного боку, якщо запитати в них: «Скажи, чим ти захоплюєшся?» або «Яке твоє хобі?». Як же захоплення впливає на кар’єру і на якість життя, розбиралися експерти Міжнародного кадрового порталу hh.ua

1. Хобі допомагає переключитися з режиму «робота» на команду «відпочинок». Часом це єдиний спосіб забути про тривожну планерку, складного клієнта або негативну реакцію шефа на проект. Грамотний роботодавець знає: у людини, яка має поза стінами офісу захопливі заняття, менше шансів стомитися від основної роботи, не вигоріти на виробництві. Якщо співробітник у вільний час повноцінно відпочиває, то, швидше за все, на роботу він буде приходити більш натхненним і з новими силами.

2. Хобі допомагає впоратися з напруженням і офісним стресом. Конфлікти з начальством, конкуренція з колегами, затримка зарплати та інші неприємності здатні надовго зіпсувати настрій. Але якщо людина займається ще чимось цікавим паралельно, в неї є змога швидше повернути собі спокій та врівноваженість, такі необхідні в житті.

3. Хобі — це творчість. І чим більше людина розвиває творчий підхід у тій сфері, де для неї немає ані ризиків, ані обов’язків, тим креативнішою вона стає. А креатив, нові ідеї, нестандартні підходи до вирішення задач сьогодні особливо цінують роботодавці. До того ж такий співробітник буде викликати зацікавленість збоку колег, адже він — багатогранна особистість.

4. Хобі допоможе розвинути навички й отримати додаткові знання, які, як відомо, за плечима не носити. Наприклад, системний адміністратор, якому подобається робити сайти, створив для своєї дівчини портал по рукоділлю. Потім — навчився налаштовувати рекламу, згодом виклав кілька майстер-класів. По суті, молодий чоловік одночасно «прокачав» навички маркетолога і менеджера проекту. Хто знає, куди це його приведе? Хобі може стати новою професійною історією. Багато хто з підприємців-початківців стверджує, що їхнє захоплення приносило дохід у той момент, коли стара робота починала набридати.

5. Деякі захоплення можуть стати джерелом додаткового доходу. Проводити фотосесії, шити сумки на замовлення, проводити уроки з вивчення англійської мови, монтувати короткі відеоролики, робити професійний макіяж — доходи від цих видів діяльності зайвими не будуть, навіть якщо вони в рази менші, ніж заробіток на основній роботі. А улюблена справа, яка може приносити гроші, — це ще один бал до вашої самооцінки.

Чи варто розповідати про захоплення під час працевлаштування?
Згадайте про хобі, якщо воно посилює вас як професіонала. Якщо ви впевнені, що хобі збільшить шанси на успіх, про нього варто розповісти. Але буває і по-іншому: деякі компанії відмовляють кандидатам із екстремальним хобі, щоб знизити ризики лікарняних і нещасних випадків. Так що фільтруйте.

Наприклад, якщо ви влаштовуєтесь на роботу менеджером із реклами, то корисно розповісти про вивчення PR-технологій, захоплення фотографією і SMM. Якщо претендуєте на посаду менеджера з персоналу, варто згадати про досвід волонтерської роботи в ролі коуча або про те, що в студентські роки для додаткового заробітку працювали вихователем у дитячому таборі. А ось про любов до танців, пісень, плетіння або про вміння вирощувати лимони у горщиках краще промовчати.

Ще варіанти. Якщо вам на співбесіді кілька разів повторили, що провідний бухгалтер повинен бути уважним, можете сміливо розповідати, що у вільний час займаєтесь коректурою текстів. Вичитувати кандидатські дисертації довіряють лише грамотним і уважним. Хочете виділитися? На інтерв’ю згадайте, що кілька років очолюєте команду «Що? Де? Коли?» і вже не раз вигравали на міських змаганнях. Роботодавцю буде приємно, що його потенційний співробітник володіє чудовою ерудицією.

Питання про хобі — це своєрідний детектор брехні для кандидатів. HR-и особливо люблять застосовувати його для оцінки soft skills (комунікабельність, уміння працювати в команді, навички самопрезентації). Врахуйте це при складанні резюме. А якщо ви не маєте наміру з власної ініціативи розповідати про захоплення, то будьте готові, що рекрутер на співбесіді може запитати: «Яке ваше хобі?»

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією