Популярне

SMM-менеджмент: просування бізнесу в соціальних мережах

Реалії української ІТ-індустрії доволі оптимістичні. За статистичними даними, наразі у галузі ІТ-послуг працює 99 940 тисяч осіб. Щороку українські вищі навчальні заклади випускають  близько 16 тисяч фахівців, що дає змогу до 2020 року отримати вдвічі більше працівників – 200 тисяч. 

 Дедалі більше бізнесменів дбають про ведення свого бізнесу в інтернеті: хтось звертається до девелоперів задля розробки сайтів, інші  – націлені на розвиток у соціальних мережах. На жаль, активне просування розробленої продукції, праця заради впізнавання бренду та активна комунікація з потенційними та вже існуючими клієнтами не входять у професійні обов’язки програмістів. Тоді хто дбатиме про підвищення коефіцієнту лояльності серед клієнтів? Відповідь є – SMM-менеджери. Але чи є ця професія такою ж привабливою, як її назва? Які огріхи «есемемщика» та як вдало поєднувати роботу з навчанням? Про це «Бізнес-області» розповіла Надія Вінтоняк, керівник провідного SMM-агенства «Це Чернівці, крихітко». 

- Надіє Дмитрівно, чи справді SMM-сфера активно розвивається в Україні?

Безсумнівно. Людина, яка вирішила активно просувати свій бізнес, повинна йти «в ногу з часом». В Україні кількість таких щоденно зростає. З розвитком соціальних мереж та інформаційних технологій, ні для кого не секрет, що саме за допомогою Інтернету можна якнайкраще представити власну сферу послуг. Тільки так клієнтська аудиторія має змогу відкрито оцінити сервіс, надати пропозиції та зауваження, загалом - відчути себе причетною до бренду. 

- На чому ж «тримається» усе SMM-просування?

Здавна люди вірили, що Землю на своїй спині тримають три слони. Медіа-маркетинг теж має своєрідну трійну опору: якісний контент, постійна присутність менеджера в мережі Інтернет, активна боротьба із негативом (іншими словами «хейтерами» - ред.). Однак основною цінністю для замовника та клієнта все ж залишається власне контент. Так чи інакше, але посилання з послугами люди відвідують саме заради інформації. SMM-щики дбають про те, щоб контент був актуальним, цікавим, а найголовніше – корисним. 

- З контентом ми розібралися, але чи не втомлює працівників, а зокрема й Вас, постійне перебування online? 

Коли знаходиш працю за покликанням, то усе, що ти робиш – тільки в задоволення. Дехто зі знайомих любить пожартувати, що віддалена робота – це не тільки приємно, але й цілодобово. Заради самовдосконалення та досягнення успіху агенції часто доводиться працювати нон-стоп. Зрештою, у SMM-сферу вливається тільки той працівник, який усвідомлює цінність подачі якісної інформації, тому безупинний моніторинг мережі його теж не втомлює. 

- Яких найбільших огріхів потрібно уникати, працюючи SMM-менеджером?

За час своєї роботи я виокремила 5 основних:

1) не можна бути байдужим до потреб клієнта. Фахівець у сфері SMM, який створює стратегію просування бізнесу, фактично не має права карт-бланшу (необмежених повноважень – ред.). Перш за все він повинен дбати про користувачів соціальних платформ, віднайти той фактор, який мотивуватиме людей прочитати інформацію та поділитися нею з іншими;

2) в жодному випадку не використовувати «тіньові» схеми. Багато SMM-щиків намагаються нечесним способом отримати цільову аудиторію: накручують підписників, купують боти, зловживають спамом, проводять неправдиві розіграші. Насправді користувачі соцмереж завжди готові до співпраці, про який цільовий маркетинг можна говорити, якщо ви граєте в неправдиві ігри?

3) забороняється байдикувати. Стрічка новин повинна оновлюватися постійно;

4) гріх для професіонала ігнорувати статистичні дані. Аналітика дуже важлива. Не відкриватиму усіх таємниць, але тільки за допомогою скрупульозного аналізу можна отримати бажаний трафік та конверсію;

5) останньою помилкою я вважаю відсутність зворотного зв’язку. Опублікувати і забути – це не про SМM. Який тоді сенс людині цікавитися послугою/товаром, якщо вона не отримає відповіді?

- Де Ви здобули знання? Проходите додаткові навчання?

З щоденного практичного досвіду, проте я ніколи не втрачала можливості додатково навчатися. Грамотність оформлення інформації в мережі отримала під час навчання на філологічному факультеті, закінчила курс «Онлайн-медіа», щоразу із задоволенням відвідую семінари та майстер-класи колег. Хотілося б системного щомісячного удосконалення, але не зараз – інші пріоритети. 

- Як вдається поєднувати роботу і навчання, адже, як відомо, зараз Ви є студенткою магістратури?

Навчальне навантаження  у нас – три дні на тиждень, значить інші три дні я можу дихати спокійніше. У час дедлайну –  безсонні ночі, з ким не буває (усміхається – ред.). 

- Чи вважаєте Ви, що SMM-щики і контент-менеджери мають перебувати у тісній співпраці?

Кожен фахівець у сфері SMM вже є «контентщиком», я б не розділяла ці сфери так кардинально. Але не завжди контент-менеджер володіє потрібними знаннями для просування інформації. Він може писати красиві тексти, однак не отримати бажаної реакції аудиторії. У будь-якому випадку, представникам цих двох галузей потрібно бути фахівцями з комунікацій. 

- Що Ви б порекомендували новачку, який прагне працювати в SMM-сфері?

Визначитися перш за все з тим, чого він прагне: працювати в команді, чи пробувати шукати клієнта й самостійно тягнутися до вершини. Потрібно зрозуміти, що робота в офісі й фріланс – це абсолютно різний, але безцінний досвід. У будь-якому випадку треба цілитися в місяць. Якщо не вдасться, то серед зірок опиниться точно.  

- Щиро дякуємо за розмову.

Навзаєм, успіхів! 

Ольга Рогацька
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією