Популярне

Місія хранителів книги. Інтерв’ю з Яною Біленко

Цими днями наша країна відзначає дні працівників освіти і день бібліотекаря. Це особливі дати, які піднімають питання не лише освітнього стану нашої країни, але й показують нам тих, хто часто-густо стоїть за кадром виховання наших дітей, їх мрій і професійних навичок.

Роль вчителя і бібліотекаря в цьому важко переоцінити, адже поряд з батьками саме вони формують дитину, дають їй або світлий поштовх в життя і сили досягати великих звершень, або…

Але наша розмова сьогодні про інше, про тих, хто й досі береже скарб інформації і знань і працює на цій ниві явно не за гроші – бібліотекарі, лоцмани книжних морів. Для того аби зрозуміти, що відбувається всередині цих морів, поспілкувались ми із замісником директора однієї з провідних київських бібліотек для дітей імені Шевченка – Яною Біленко.

-  Розкажіть про вашу бібліотеку і взагалі. про сьогоднішню місію бібліотек?
Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва-одна з найстаріших в Києві. Минулого року  ми відзначали  її 95-річчя. Наша бібліотека комплектує фонди всіх дитячих бібліотек та є методичним центром для них.

Отримати детальну інформацію про заклад, ознайомитись з напрямками роботи бібліотеки  можна на  нашому сайті    http://www.shevkyivlib.org.ua.

Сьогодні для швидкого отримання інформації  людині достатньо ввімкнути комп’ютер та ввійти в Інтернет, отже, виходить, що бібліотека, яка виконує функції лише читальні  вже не відповідає потребам сучасності.

Тому зараз місія бібліотек  - об’єднувати людей, робити їх життя цікавішим. Бібліотека повинна бути ідеальним, доступним місцем, культурним осередком, де кожний знайде те, що йому необхідно, а  хтось, можливо, і знайде себе. А дитяча бібліотека-це взагалі окремий світ!

- В чому специфіка роботи саме дитячої бібліотеки?
В дитячій бібліотеці повинно бути цікаво, сучасно, комфортно, весело! Тут дитина повинна не відбувати час, а отримувати позитивні емоції, вчитись, спілкуватись.

Викликати щирий інтерес у дитини неможливо, тому працівник дитячої бібліотеки- це і психолог, і артист, і режисер, і сам дитина.

Дитяча бібліотека сьогодні-це не просто книгарня.  Це - центр дитячого, сімейного дозвілля. Привчати та залучати дитину до читання, до книги використовуючи при цьому ігрові форми-сьогодні необхідно.

Сучасні діти ростуть в перенасиченому інформаційному просторі. Далеко не завжди, на жаль,  цей простір  відповідає потребам розвитку  дитини, формуванню в неї позитивного світогляду. І тут на допомогу можуть і повинні прийти саме бібліотеки.

Хочу звернутись до батьків. Приходьте до бібліотеки! Приводьте своїх дітей! Ми чекаємо на вас і ми працюємо для вас.

- Нещодавно ви проводили круглий стіл із бібліотекарями, презентуючи план стратегії розвитку бібліотек. В чому він полягає і чи має він актуальність в сьогоднішніх умовах?
Саме в сьогоднішніх умовах він і є актуальним! Бібліотеки повинні змінитись, стати не просто сучасними, а потрібними. Ми намагались розробити стратегію розвитку дитячих бібліотек максимально реальною, розраховуючи в основному на власні можливості. Але без суттєвих змін  законодавчо-нормативної бази  країни в сфері бібліотечної справи, досягнути не косметичних, а дійсно капітальних змін ми не зможемо. Тому  мета стратегії полягає не тільки в тому, щоб позначити напрямки розвитку, але й привернути увагу держави до необхідності реформування бібліотечної сфери саме на законодавчому рівні.
Ось ці пункти, що ми виділили і на сьогоднішній день працюємо над їх реалізацією.

1. У сфері законодавчої та нормативно-правової бази країни стосовно бібліотечної справи виступити з ініціативою по внесенню таких змін:
– відміна проведення тендерів на закупки для бібліотек всіх рівнів;
– спрощення процедури «списання-заміна»;
– зменшення кількості звітної документації;
– перехід на електронну звітність;
– законодавчо закріпити право бібліотек на розповсюдження легального електронного контенту;
– роздивитись питання підйому престижу професії бібліотекаря шляхом суттєвого підвищення оплати праці.

2. У сфері зміцнення матеріально-технічної бази бібліотеки:
– проведення ремонтів, заміна існуючих комунікацій, систем тепло- та водопостачання, електромереж з метою дотримання температурного режиму у приміщенні та основних показників рівня освітлення у відділах обслуговування бібліотеки;
– переробка вхідної групи приміщення бібліотеки з метою надання вільного доступу до культурного осередку для користувачів з обмеженими фізичними можливостями у відповідності до прав на вільний доступ до інформації громадян різних категорій;
– забезпечення бібліотеки сучасними системами безпеки.

3. У сфері покращення стану бібліотечного фонду:
– при підтримці органів державної влади почати формування бібліотечного ресурсу, доступного в цифровій формі всім громадянам країни, шляхом залучення приватних установ, які надають послуги по промисловому оцифруванню документів, видань;
– забезпечити збереження бібліотечних фондів як національного культурного надбання, використовуючи новітні технічні засоби;
– створити якісно нову систему послуг, яка б забезпечувала користувачам бібліотек вільний та рівномірний доступ до гарантовано достовірної інформації шляхом створення рівних матеріально-технічних та інформаційних умов незалежно від місця проживання користувача;
– при поповненні бібліотечного фонду приділяти увагу придбанню літератури для користувачів із вадами зору.

4. У сфері масової роботи:
– налагодження зв’язків з бібліотечними закладами європейських країн, у т.ч. шляхом проведення спільних он-лайн конференцій, скайп-зустрічей, вебінарів та ін.
– розширення співпраці із загальноосвітніми та спеціальними навчальними закладами з метою допомоги в інформаційному забезпеченні навчального процесу;
– залучення волонтерів із відповідною вищою спеціальною освітою для організації служби психологічної допомоги у бібліотеці.

5. У сфері впровадження новітніх інформаційних технологій у роботу бібліотеки:
– об’єднання в єдину бібліотечну мережу дитячих бібліотек Києва шляхом налаштування для них єдиної комп’ютерної мережі з підключенням до єдиної електронної бази;
– конверсія каталогів (введення в електронний каталог ретроінформації з карткових каталогів кожної дитячої бібліотеки);
– впровадження електронної книговидачі в усіх дитячих бібліотеках міста;
– впровадження єдиного електронного читацького квитка, що дасть можливість дитині брати книгу в одній бібліотеці, а повертати — в будь-яку іншу;
– створення єдиного інтернет-порталу бібліотек для дітей столиці (організація он-лайн трансляцій знакових подій ЦБ ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва та бібліотек для дітей столиці через портал, подальше зберігання отриманих даних; як розділ порталу — створення єдиного інтернет-ресурсу власних електронних видань бібліотек для дітей із професійною навігацією);
– перехід до електронного адміністрування та документообігу між дитячими бібліотеками міста шляхом організації єдиного поштового серверу.
 
- Як би ви оцінили роль книги і бібліотекаря в нашій країні?
Книга-це знання, емоція, почуття.
А професійний бібліотекар-це людина, яка здатна бути провідником в світі книг. Саме бібліотеки-це ланцюг, який зв’язує та об’єднує письменника, видавця, читача. І це надзвичайно важливий процес, який  важко переоцінити.

Довідка редакції
Яна Біленко - бібліотекар, замісник директора ЦБ ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, працює на ниві популяризації української книги і мови, є партнером проекту «Український простір».

Життєве кредо: «Щиро вважаю, що ми приходимо у світ, щоб робити його кращим, залишаючись при цьому собою!».

 

Костилєва Наталія
Всі статті автора

Інтерв’ю

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією