Популярне

Софіївська площа

 Софіївська (Софійська) площа була названа на честь Софійського собору, який побудували в 1037 році. Саме тоді князь Ярослав Мудрий переміг печенігів. Собор збудований у візантійському стилі, що поєднує в собі риси староруської та української епох, є справжнім шедевром архітектури. На стінах Софійського собору збереглося приблизно 3000 кв.м. фресок, яких спочатку було 6000 кв.м. При цьому мозаїка викладена на 260 кв.м. Довгий час Софійський собор був резиденцією митрополитів Києва. Крім того, він був взірцем справжньої сили духу всіх віруючих. У різні століття про Софію Київську дбали і київські князі, і гетьмани, і митрополити. Усі вони виступали на захист розвитку руського православ'я. «Софія Київська  серце України». 

У 2008 році в столицю повернули Царські ворота  православну святиню. Їх відразу ж встановили в іконостасі храму. Урочисте відкриття цього пам'ятника архітектури відбулося 26 липня 2008 року. Царські ворота виконані у вигляді срібної ажурної решітки з рослинними орнаментами і фігурками крилатих херувимів з позолотою. З боків воріт розташовані чотири медальйона, на яких зображені старозавітні праведні царі. За основу даної композиції було взято Древо Есеево, що представляє собою своєрідний родовід Христа від царя Давида. Сьогодні Софійський Собор є музеєм-заповідником, а не релігійним храмом. 

На території Софіївській площі знаходиться ще один відомий монумент  пам'ятник Богдану Хмельницькому, зведений 120 років тому.  Історія його появи  стала легендою. Коли було заплановано будівництво пам'ятника, грошей у скарбниці на це не виявилося. Тому п'єдестал був споруджений з купи каміння, які залишилися після зведення мосту через річку Дніпро. Кінна статуя Хмельницького була привезена до Києва з Петербурга. Однак коштів на її встановлення не було, тому вона зберігалася в Старокиївській поліцейської частині. Представники київського духовенства виступили проти встановлення пам'ятника, бо коли віруючі будуть йти в Софійський Собор від Михайлівського, то перед їхніми очима постане лише задня частина коня. Це було зовсім не етично. Після довгих роздумів пам'ятник все ж таки був встановлений так, що добре виглядав з будь-якого боку. Сьогодні пам'ятник Богдану Хмельницькому  – своєрідна візитка Києва.

Софіївська площа є центром політичного життя України, де на початку 20 століття були проголошені Універсали Центральної Ради, а в 1991 році на Всеукраїнському народному віче було прийнято Акт про державну незалежність країни.

Практично щороку на Софіївській площі проходить традиційний Український вертеп. Крім того, тут влаштовуються народні гуляння в переддень Нового року, виступають фольклорні ансамблі та багато іншого. Взимку 2007 року на цій площі вперше був залитий каток, розмір якого склав 40 м на 20 м. Тут міг покататися на ковзанах кожен охочий, причому безкоштовно. Не дивлячись на свою багату історію, сьогодні Софіївська церква являє собою центр сучасного життя Києва.

 


 

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією