Популярне

Печера Кришталева

Усi географiчнi вiдкриття на поверхнi Землi люди вже зробили. Кожен материк, море, острiв має свою назву та мiсце на картi. «Бiлi плями» лишилися тiльки у таємничому свiтi природних пiдземних лабiринтiв. В Українi його представляють печери Тернопiльщини: «Оптимiстична» (212 км), «Озерна» (117 км), «Кришталева» (24 км) та багато iнших. Загалом, на територiї областi вже вiдкрито понад 100 печер, i щороку кадастр поповнюється двома-трьома новими. За оцiнками спецiалiстiв, на Захiдному Подiллi розвiдана тiльки п'ята частина iснуючих пiдземних пустот. Легко порахувати — приблизно 400 тернопiльських печер чекають своїх «колумбiв» — спелеологiв.

 

Печера «Кришталева» заслуговує на особливу увагу: вона не тiльки цiлком доступна для вiдвiдування, але й найстарша та найвiдомiша на Тернопiльщинi. Розташована в селi Нижнє Кривче Борщiвського району. Перша письмова згадка про печеру датується 1721 роком. У 1878-му «Кришталева» згадувалась у кадастрi «Про печери на територiї вiд Карпат до Балтiйського моря» Леона Ржачинського.

На початку минулого столiття розголосу набула звiстка, що мiсцевi пастухи бачили на горi над печерою Дiву Марiю. Приїхала церковна комiсiя зi Станiслава (Iвано-Франкiвськ), яка не змогла нi заперечити, нi пiдтвердити факт явлення Богородицi. Тим не менше люди спорудили на горi капличку, звiдусiль з'їжджалися паломники, щоби помолитись на святому мiсцi. Тодi стався i трагiчний випадок з одним iз мiсцевих мешканцiв. Селянин Карпо Музика, якому привидiлось, що у пiдземеллi знаходиться Матiр Божа, пiшов до печери. Бiльше його нiхто не бачив. Пошуки, що тривали кiлька днiв, були марними. Лише через багато рокiв спелеологи знайшли скелет людини — можливо, це i був той самий Карпо. Скелет у печерi зберiгається й досi у залi з вiдповiдною назвою.

Пiсля першої свiтової вiйни вхiд до пiдземелля було завалено, i лише у 1930-х роках печеру почали дослiджувати польськi науковцi. У тi часи «Кришталева» стала однiєю iз найпопулярнiших екскурсiйних печер на територiї Польщi. У 1941роцi вхiд до неї пiдiрвали енкаведисти, щоби туди не могли потрапити бандерiвцi. Дослiдження та розкопки лабiринту, якi тривають й досi, вiдновились у 1960 роцi. Коли до рук Володимиру Радзiєвському, керiвниковi Тернопiльської обласної дитячої екскурсiйно-туристичної станцiї, потрапив путiвник до печери польською мовою, група з п'яти чоловiк вирiшила дослiдити її. Але потрапити в середину спелеологи не змогли — вхiд був завалений. Дiти-пастушки пiдказали, що поряд є хiд до iншого пiдземелля. Таким чином, було дослiджено та складено карти трьох печер. Сьогоднi цю експедицiю вважають днем народження тернопiльської спелеологiї.

Нині туристів манить неповторність печери, її загадковість і простота водночас. Зi стелi звисають камiння химерної форми. Уважно придивившись i пiдключивши фантазiю, можна побачити голову буйвола, велетенського орла, букети кам'яних квiтiв.

Подекуди ходи звужуються й доводиться втягувати живiт, щоб пройти. Зал Брил, навпаки, має велетенськi об'єми, навiть стелi не видно, а на землi лежать надзвичайно великi брили, якi можна обходити кiлька хвилин. Бiля залу «Ялинка» починаються розгалуження у рiзнi боки. Колись тут поставили новорiчну ялинку, яка простояла понад 10 рокiв, втративши лише кiлька гiлочок. Це тому, що у печерi стовiдсоткова вологiсть i постiйна температура повiтря 9-11°С.

Крiм того, у неосвiтлених галереях печери (а це бiльше 20 км) панує абсолютна темрява: якщо не включати свiтло, то не видно навiть долонi бiля власного носа. Тут варто бути уважними. У печері є всі необхідні умови для лікування - стабільний мікроклімат у будь-яку пору року, абсолютна тиша, підвищена іонізація, майже повністю відсутні хвороботворні мікроби. Все це робить Кришталеву перспективною для лікування та ще більше цікавою для туристів.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією