Популярне

Як часто та які саме трудові права порушуються в Україні?

Порушення трудових прав — не рідкість в українських компаніях. Як показало опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, двоє із п’яти респондентів скаржаться на недотримання зобов’язань перед співробітниками з боку роботодавця.

Найчастіше про це заявляють топ-менеджери, рідше — керівники підрозділів і лінійні співробітники.
Працевлаштування без офіційного оформлення і укладення трудового договору робить співробітника потенційною жертвою порушення його прав на роботі. Але навіть ті, хто працює за договором, не можуть бути застраховані від вільного трактування умов угоди під час трудових спорів. Як показало опитування hh.ua, двоє із п’яти офісних співробітників заявляють про порушення їхніх прав з боку роботодавця. Дещо більше третини заперечують наявність таких випадків і ще чверті складно відповісти на це запитання.

Частіше, ніж інші, про незаконну поведінку роботодавця заявляють топ-менеджери — практично троє із п’яти керівників вищої ланки кажуть про те, що їхні трудові права колись порушувалися. Серед менеджерів середньої ланки таких двоє із п’яти, серед лінійних  співробітників — ще менше.
Згідно з опитуванням, рідше порушують права ІТ-спеціалістів, юристів, спеціалістів зі страхування й співробітників консалтингових компаній. Частіше на порушення прав скаржаться представники агробізнесу й сільського господарства, торгові представники, медики і фармацевти.

На думку співробітників, роботодавці найчастіше порушують їхнє право на відпочинок (обідні перерви, відпустку й вихідні), на гідну заробітну платню й компенсації при звільненні. Понад третина респондентів зазначили, що в їхній компанії не дотримуються права співробітників на комфортне робоче місце й не виплачують компенсацію при хворобі. А чверть скаржаться, що роботодавець нехтує їхнім здоров’ям і безпечними умовами праці.
 

Значно рідше порушується право на декретну відпустку. Це пов’язано з тим, що майбутню маму складно не відпустити і примусити працювати, незважаючи на те, що вона вагітна. У варіанті «Інше» офісні співробітники зазначали, що зіштовхувалися з постійними надмірними навантаженнями і ненормованим робочим днем, додаванням роботи без змін оплати праці, затримками виплат зі сторони компанії.
Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в жовтні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1195 респондентів із різних регіонів України.
 

Міжнародний кадровий порталHeadHunter Україна
Всі статті автора

Бізнес

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією